headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Geldzaken

De Namibische munt is de Namibische dollar (N$). De koers is als volgt: voor € 1,- krijg je ongeveer 15 Namibische Dollar, en andersom: 10 N$ is ongeveer €0,65 (koers mei 2018).

De Namibische dollar is gekoppeld aan de Zuid Afrikaanse Rand, 1 Rand = N$ 1 en de Namibische dollar is het officiële betaalmiddel in Namibië, maar de Rand accepteert men ook.

 

Pinnen
In de grotere steden en op vliegvelden kun je bijna altijd pinnen, maar let op je omgeving; doe dit alleen bij daglicht en als er veel mensen zijn. Pinnen is de voordeligste en makkelijkste manier om geld op te nemen. Op de geldautomaten is met een sticker aangegeven welke kaarten je kunt gebruiken, je kaart moet wel voorzien zijn van de juiste logo’s (Cirrus). De meeste Nederlandse banken werken met Mastercard, je kunt online opzoeken waar pinautomaten te vinden zijn: kijk op mastercard.com, selecteer NAMIBIA en kies dan `search by adress`.


Let op:
banken zetten een extra beveiliging op je pas, waardoor je niet meer ‘zomaar’ buiten Europa kunt pinnen. Check met je eigen bank of je met jouw pinpas in Namibië kunt pinnen, of laat het anders voor vertrek activeren!! Het kan soms gebeuren dat buitenlandse banken de nieuwe Nederlandse pinpassen niet herkennen. We raden je aan om altijd wat cash geld achter de hand te hebben, een tweede pinpas mee te nemen (bij voorkeur van een andere bank) en altijd een creditcard voor noodgevallen!


Ook belangrijk
: als je een bezoek brengt aan Victoria Falls is het belangrijk genoeg contant geld mee te nemen. Door een tekort aan cash in deze omgeving is het namelijk niet meer mogelijk om te betalen met een creditcard en er zijn ook geen pinautomaten!

 

Fooien
Het is gebruikelijk om bedienend personeel in restaurants en taxichauffeurs een fooi te geven, meestal 10% van het bedrag, uiteraard afhankelijk van de service. Voor bagage (op het vliegveld of in hotel) is 1 of 2 Namibische dollar per stuk bagage gebruikelijk.

Botswana
Vanaf 1 juni moeten alle reizigers naar Botswana een ‘tourism development levy’ betalen van $ 30 (ongeveer € 27,-). Dit bedrag betaal je bij binnenkomst van het land bij de grensovergang. Betaling kan in cash of met een creditcard. Je krijgt een betalingsbewijs en vervolgens worden je paspoort en de bon gestempeld door een immigratieambtenaar. Hierna mag je tot 30 dagen in Botswana verblijven. Bewaar de bon goed, er kan naar gevraagd worden!

Contact
close slider