headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Plaatsbeschrijvingen

Windhoek
Windhoek is de hoofdstad van Namibië en ligt in het midden van het land. Met 230.000 inwoners is het zelfs nog kleiner dan steden zoals Enschede en Apeldoorn en de stad is goed te voet te verkennen. De stadsnaam is afgeleid van Winterhoek de boerderij waar Nama-leider Jonker Afrikaner is geboren. Sinds 1981 is Windhoek de hoofdstad van Namibië.
Het centrum is een mengeling van Duitse koloniale gebouwen en in frisse pasteltinten geschilderde moderne gebouwen. Opvallend is de Evangelisch-Lutherse Christuskirche in Art Nouveau stijl. Daarnaast zijn ook de alte feste (old fort) en het station een bezoekje waard. Het station is ontworpen door een Nederlandse architect en je ziet dan ook nog veel dingen terug van de NS-stations die nog overal in Nederland te vinden zijn.

 

Swakopmund
De kustplaats Swakopmund is de tweede grootste stad van Namibië. Het is een oude Europese stad die stamt uit de tijd van de Duitse kolonialisten. In de stad zijn nog veel Duitse invloeden te zien, veel mensen spreken nog Duits en alle straatnamen zijn in het Duits. De stad zelf heeft brede boulevards met palmbomen en parken voor de inwoners. De stad is ook erg geliefd bij de Zuid-Afrikaanse toeristen en is omringd door het Namib Naukluft park, één van de mooiste woestijn wildernis gebieden in Afrika.

Net buiten Swakopmund zijn een aantal duinen gereserveerd voor recreatieve doeleinden. Hier kun je sand-boarden, skiën, op een quad door de woestijn rijden, kameelrijden en ‘offroad driving’. Daarnaast kunnen er excursies geboekt worden met een boot. Tijdens de boottochten kunnen er dolfijnen en zeehonden worden gespot.

 

Etosha national park
Etosha National park, ook wel ‘Great white place’ genoemd,  is het grootste natuurpark van Afrika en is al gesticht in 1907. Het park ligt in het noorden van Namibië en is bijna net zo groot is als Nederland. Een groot deel van het park bestaat uit een enorme zoutvlakte. Men denkt dat dit vroeger een meer is geweest dat nu ingedroogd is. De San legende vertelt echter een ander verhaal. Zij geloven dat de plaats die de zoutvlakte nu inneemt vroeger een dorp is geweest waar iedereen behalve de vrouwen waren afgeslacht. Één van de vrouwen was zo overstuur van de dood van haar familie dat zij huilde tot haar tranen een enorm meer vormden. Toen deze was opgedroogd, was er niks meer over dan een grote witte bron.
Het park is het beste te bezoeken aan het einde van de regentijd. Dit is de tijd wanneer de dieren zich verzamelen rondom de waterdrinkplaatsen. De dieren zijn dan gemakkelijk te vinden.
Je kunt hier niet alleen grote kuddes olifanten en zwarte neushoorns zien, maar ook springbokken, giraffen, oryxen, zebra’s, impala’s, struisvogels, hyena’s, leeuwen, luipaarden en jachtluipaarden.

 

Sossusvlei
In het midden van Namibië, langs de Atlantische kust, ligt een onbeschrijfelijk mooi stukje natuur:  Sossusvlei. De duinen van de Sossusvlei zijn een van de oudste en droogste ecosystemen ter wereld
Het landschap verandert continu van kleur en vorm. Het hoogste punt van de Sossusvlei is 325 meter.
Je kunt overnachten bij het dorpje Sesriem en ’s morgen heel vroeg de vallei in rijden om de duinen langzaam van kleur te zien veranderen. Sossuvlei is absoluut een hoogtepunt van je bezoek aan Namibië!

 

Damaraland
Door de veelzijdigheid van Damaraland is het een van de meest interessante gebieden van Namibië.
Enkele hoogte punten zijn:

 

Brandberg
De brandberg is met een hoogte van 2573m de hoogste berg van Namibië. De Brandberg is uniek vanwege haar geografische kenmerken, maar nog meer om haar flora en fauna. Veel planten- en diersoorten komen alleen hier voor. Op de berg treft men ook duizenden rotstekeningen aan, waaronder de bekendste van Namibië: de ‘ White Lady’.

 

Twijfelfontein
De twijfelfontein heeft één van ’s werelds meest interessante collecties van rotsgraveringen. Ongeveer 2500 rotstekeningen zijn 6000 jaar geleden geschilderd door de bosjesmannen. Sinds 1952 zijn de rotsgraveringen uitgeroepen tot nationaal monument. Men is nog bezig om de Twijfelfontein op de lijst van wereld erfgoed te zetten.

 

Spitzkoppe
Spitzkoppe is met zijn 1784m niet de hoogste berg van Namibië maar door zijn opmerkelijke vorm wel een van de bekendste. De berg is meer dan 700 miljoen jaar oud en voor het eerst beklommen in 1946 vanaf de westkant. De berg is niet makkelijk te beklimmen. In de heetste maanden van het jaar is het beklimmen van de Spitzkoppe zelfs een onmogelijke opgave. De berg is dan namelijk zo heet dat je handen zullen verbranden.
Tip: Vanaf de Spitzkoppe kan je ook een van de mooiste zonsondergang en zonsopkomsten zien, de kleuren veranderen van licht oranje tot donker geel.

 

Het versteende woud
De bomen in het versteende woud zijn ongeveer 250 miljoen jaar oud en stonden in een gebied waar vaak overstromingen voorkomen. Het feit dat de boomstammen geen takken of wortels hebben, geeft de suggestie dat de bomen ergens anders groeiden en meegevoerd werden door de rivieren of overstromingen.
De boomstammen werden door het water vervoerd naar een kwarts rijk gebied waar zij werden afgesloten van zuurstof. Dit voorkwam het rotten van de stammen. In de loop der tijd drongen kwarts moleculen door het hout en vervingen de hout moleculen.

Contact
close slider