headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Reisverslag Namibië van Joanne!

 

Reisverslag Namibië Joanne: In oktober heeft Joanne een inspirerende rondreis door Namibië gemaakt, hier haar reisverslag met prachtige foto’s!

 

Namibie reisverslag Joanne, Sossusvlei, Joanne

21 oktober – vertrek

Vandaag is het zover, ik ga naar Namibië! Eerst vlieg ik per KLM naar Johannesburg. De vlucht vertrekt keurig op tijd en na zo’n 10 uur en 20 minuten landen we volgens planning. Tijdens de vlucht is er gelukkig ruim aanbod aan films etc. en er worden genoeg maaltijden en versnaperingen aangeboden. Op Johannesburg Airport (OR TAMBO) zijn ze bij de douane een nieuw biometrisch systeem aan het testen waarbij vingerafdrukken worden genomen en je op de foto moet, maar na een half uur heb ik mijn tas en loop ik naar de aankomsthal. Daar staan veel mensen met bordjes klaar, ik loop erlangs en zie mijn naam op een bordje van de Airport Game Lodge staan waar ik vanavond verblijf. De twee andere mensen die op de lijst staan zijn er nog niet dus ik moet even wachten tot de shuttle transfer vertrekt. Gelijk wat lokale Rand gepind op de 1e verdieping bij de aankomsthal, heb ik dat ook weer geregeld. De Airport Game Lodge ligt ongeveer 15 minuten rijden van het vliegveld. Ik word vriendelijk ontvangen en naar mijn kamer gebracht, nadat is getoond waar de ontbijtzaal is. Na een douche ga ik slapen.

 

 

 

22 oktober – Windhoek

’s Morgens schijnt het zonnetje en zie ik meer van de omgeving. Er is een grote tuin met een zwembad, hangmatten, ligstoelen en zitjes. Daarnaast is een groot veld met gazelles, herten en een struisvogel. Leuk!Namibie reisverslag Joanne, Windhoek Na een prima ontbijt met roerei, wat yoghurt, thee en sap word ik met de shuttle transfer terug naar het vliegveld gebracht. Hier ontmoet ik m’n reisgenoot van het lokale agentschap. Samen vliegen we in ca. 1 uur en 45 minuten naar Windhoek per Air Namibië. Vanuit het vliegtuig zie ik grote, lege, rode vlaktes liggen en dan is daar opeens Windhoek. Na de douane gaat de bagagecollectie en het ophalen van de auto snel, in ca. 45 minuten zijn we klaar voor vertrek. Op het vliegveld koopt mijn reisgenoot een lokale sim kaart zodat we kunnen bellen of het internet op kunnen wanneer nodig.Namibie reisverslag Joanne, wrattenzwijn

Tijdens mijn bezoek aan de Naankuse Lodge & Wildlife Sanctuary spot ik gelijk mijn eerste giraffen, jakhalzen, wrattenzwijnen en bavianen in Namibië! Die laatste twee diersoorten zie je ook veel langs de weg naar Windhoek. We slapen in de wijk Klein Windhoek in het gezellige ‘family run’ Maison Ambre Guesthouse. ’s Avonds gaan we eten bij Joe’s Beerhouse, volgens mijn reisgenoot het beste restaurant in Namibië. Het ziet er erg gezellig uit met picknicktafels, veel versieringen met oude boerderijspullen en opgezette dieren. En het eten is ook lekker!

 

 

23 oktober – Windhoek

Het ontbijt smaakt prima, daarna rijden we door het centrum van Windhoek. Het is er erg rustig op zondagochtend. We stoppen even bij de Christ Church voor een foto, en bij een tankstation om de bandenspanning te laten aanpassen voor gravelwegen.Namibie reisverslag Joanne, grond eekhoorn

Het eerste stuk gaat nog over een goede asfaltweg, tot Rehoboth, daarna worden het gravelwegen. Mijn reisgenoot heeft een Tom Tom geregeld maar die stuurt ons niet volgens de meest logische route. Een Tom Tom kun je beter alleen in steden gebruiken en verder op de kaart kijken om je route te bepalen, de routebeschrijving van de agent helpt hierbij. Onderweg komen we weinig verkeer tegen, we rijden hele stukken door de middle of nowhere en zien het steeds kaler worden. De tip is om het midden van de gravelweg aan te houden en niet te veel naar de zijkant te gaan.Namibie reisverslag Joanne, oryx Daar liggen scherpere stenen en als er wat gebeurt, heb je weinig mogelijkheid meer om te herstellen voor je van de weg afraakt. Op een gegeven moment wordt het landschap wat rotsachtiger en bergachtig, mooi! Onderweg zien we weer veel bavianen, grondeekhoorntjes, mangoesten en op het laatst oryxen.

Prachtige dieren met die grote hoorns!

 

 

 

We stoppen voor een heerlijke lunch bij de Sossusvlei Lodge, waar ze een uitgebreid lunchbuffet hebben. Daarna wordt er een band vervangen bij de tegenover liggende garage Engen, we zagen dat deze door een klein gaatje

Namibie reisverslag Joanne, Desert Homestead, hut

langzaam leeg begon te lopen. Bidvest Car Rental vergoedt de nieuwe band. Aangekomen bij

ons slaapadres van vanavond, Desert Homestead, ga ik eerst even zwemmen. Vervolgens geniet ik op een ligstoel van het ondergaande zonnetje. De lodge ligt midden op een open vlakte met bergen eromheen. Er is een kleine drinkplaats met liksteen, hier zie ik gazellen en oryxen. Het diner is een vast menu met voor-, hoofd- en nagerecht. Vanuit het restaurant heb je mooi uitzicht op de bergen en op de verkleurende lucht na zonsondergang.

 

 

 

24 oktober – Sossusvlei

Vandaag vroeg op om naar Sossusvlei te gaan. We vertrekken tegen 6 uur met een breakfast bag van de lodge. Het wordt net licht als we om 06.30 uur arriveren bij het Namib Naukluft Park, net wanneer het opent (= bij sunrise). Ons was aangeraden eerst naar Deadvlei te gaan, om de ergste drukte voor te zijn en vanwege de warmte. Gelukkig ligt er in het park een asfaltweg dus dat gaat vlot met prachtige uitzichten! De zandduinen hebben bij zonsopkomst zon op de éne, en schaduw op de andere kant.


Bij de parkeerplaats aan het einde van de weg nemen we de 4×4 shuttle naar Deadvlei. Vanaf het punt waar deze je dropt is het ruim een kilometer lopen over kleine zandduinen. Fijn om dat te doen op het koelste moment van de dag. Als je over de laatste duin heen bent zie je de Deadvlei liggen.
Namibie reisverslag Joanne, Sossusvlei

 

 

Dit is ooit een meer geweest wat is drooggevallen. De grond is wit uitgeslagen met dode bomen erin, een mooi contrast met de rode zandduinen! Namibie reisverslag Joanne, Sossusvlei, bomen in deadvleiAls je wilt kan je de hoogste zandduin ernaast, ‘Big Daddy’, beklimmen. Vervolgens pak je de shuttle weer die je bij Sossusvlei dropt om wat foto’s te maken van de duinen en daarna ga je terug naar de parkeerplaats. Namibie reisverslag Joanne, Sossusvlei, bomen deadvleiOp de terugweg maken we een stop bij ‘Dune 45’ voor foto’s, ook deze kun je beklimmen maar dat is best pittig in de warmte van de woestijn.

Na het bezoek aan Sossusvlei rijden we met de huurauto over de C19 gravelweg naar ons verblijf van vanavond, de Namib Naukluft Lodge, gelegen op een open vlakte omringd door rotsachtige heuvels. Bij aankomst zie ik in de schaduw onder een boom een groepje gnoes staan. De lodge heeft een kleine drinkplaats voor de wilde dieren. Bij het zwembad, na een verkoelende duik, geniet ik in de schaduw van het uitzicht en de stilte. Dat kennen wij zo echt niet in Nederland! Aan het eind van de middag gaan we mee op een ‘Sunset Drive’. De rit gaat 13 km over eigen terrein naar Marble Mountain. Onderweg zien we gnoes, gazelles, een mountain zebra en oryxen, waarvan eentje met jong. Vanaf Marble Mountain kijk je uit over een grote lege vlakte waar je de zon onder ziet gaan. Als je geen zin hebt in een excursie kun je ook naast de lodge een heuvel beklimmen om de zonsondergang te bekijken. ’s Avonds hebben we een braai diner, hier kun je o.a. oryx proeven, best lekker moet ik bekennen.

 

 

Namibie reisverslag Joanne, wildebeast

25 oktober – Swakopmund

Vandaag vertrekken we naar Swakopmund. De C14 gravelweg is van een betere kwaliteit dan de kleinere D weg naar Desert Homestead op de heenweg. Al zijn ze overal bezig met egaliseren. We rijden weer door uitgestrekte, lege landschappen en zien af en toe zebra’s, oryxen en een struisvogel. Op een gegeven moment gaan we over een bergpas met kleine kronkelweggetjes, leuk even wat anders. Hoe dichter je bij de kust komt, hoe vlakker en zanderig het wordt. Hier is echt geen leven te bekennen! Het laatste stuk is weer een asfaltweg, erg fijn na al het gehobbel.

We zijn bij de kust aangekomen, even in Walvisbaai gestopt. dit heeft de look van een industriestadje, niet sfeervol. Maar er zijn wel flamingo’s te zien. Vervolgens rijden we langs de kust, omgeven door zandduinen, naar Swakopmund, een toeristenplaatsje met veel Duitse invloeden. In totaal is het ruim 3 uur rijden. Ons hotel Pension Rapmund ligt centraal, tussen de hoofdstraat en het strand. Op het brede en uitgestrekte strand werk ik in het zonnetje m’n reisverslag bij.

‘s Avonds eten we in restaurant Tiger Reef aan zee; een leuke strandtent!

 

 

 

26 oktober – Living Desert tour

Vanmorgen worden we na het ontbijt opgepikt voor de Living Desert tour. We gaan per 4×4 de woestijn in waar onze gepassioneerde gids Chris en kompanen de ‘little 5‘ dieren van de woestijn zoeken. Namibie reisverslag Joanne, desert gekko

Living Desert tour
We zien een endemische gecko, slang, spin, haas en hagedissen. Vooral de gecko is een erg mooi beestje, ze graven overdag een tunnel onder het zand en zijn ’s nachts actief. In de woestijn hier is vrij veel leven omdat er elke ochtend zeemist is. Met de wind worden zaden aangevoerd, deze worden gegeten door kevers, welke weer eitjes leggen die uitgroeien tot larven. Dit is het voedsel voor Namibie reisverslag Joanne, Swakopmundbijvoorbeeld de gecko en de hagedissen, die op hun beurt weer worden opgegeten door slangen. De ‘Circle of life’, interessant !

Living Desert tour

Met de 4×4 rijd je tussen de zandduinen door. Je kunt onderweg ook zelf een duin beklimmen en foto’s maken van het uitzicht. Na de tour lunchen we bij een Duitse bakkerij in het centrum (Raith deli), de heerlijke quiche is een aanrader! We lopen nog even rond door het centrum, je kunt hier uitgebreid winkelen als je wilt. Op aanraden van ons hotel van vanavond (Seabreeze GH) eten we bij TUG restaurant, in een oude boot bij de jetty. Het eten is er goed.

                                                                                                               

27 oktober – naar KhorixasNamibie reisverslag Joanne, zeehonden

Na een lekker ontbijt rijden we eerst langs Bidvest omdat de auto een melding gaf over ‘tracking control’. Bidvest Car Rental regelt voor de zekerheid een andere auto voor ons. Daar moeten we 1,5 uur op wachten dus gaan we maar even naar het nieuwe winkelcentrum.

Met de vervangende auto gaan we op weg naar Khorixas. Eerst over een vlakke ‘salt road’ naar Henties Bay. Daarna maken we een kleine de-tour naar Cape Cross voor de zeehondenkolonie.

 

Wat een stank en rumoerigheid, maar leuk om te zien. De zeehonden liggen overal, ook onder de gemaakte walkway, dus je ziet ze van dichtbij. Het zijn er echt honderden; op de rotsen, strandjes en in het water. Je betaalt 80 N$ entree p.p. en 10 N$ voor de auto. Terug bij Henties Bay kopen we iets voor de lunch en nemen we de weg naar Uis-Khorixas. Deze weg is helemaal van gravel met veel zand en stenen dus harder dan 60 ga je niet. Veel gehobbel! Het eerste stuk is alleen maar omgeven door lege zandvlaktes en in de verte zie je de Brandberg. Na Uis wordt het landschap gelukkig wat afwisselender en groener. Tegen 18.00 uur komen we aan in Khorixas. Indien mogelijk kun je op deze dag beter vroeg vertrekken! Na een braai diner ga ik op tijd naar bed.

 

 

28 oktober – Twyfelfontein

Vroeg op vandaag en we gaan met een breakfastpack op weg naar Twyfelfontein, ruim 1,5 uur over een pittige gravelweg met veel stenen. Onderweg zien we een kudde van zo’n tien woestijnolifanten in een droge rivierbedding langs de weg, wat een geluk! De meeste olifanten schijnen namelijk weg te trekken op zoek naar bomen met zaden en komen pas na het regenseizoen terug, zo werd ons verteld. Vanuit de prachtige Twyfelfontein Country Lodge gaan we mee met de ‘Adam & Eve tour’ naar rotsschilderingen, Burnt Rock and Organ Pipes. Je kunt hier echter ook zelf heenrijden, er zijn gidsen bij de parkeerplaats.Namibie reisverslag Joanne, Burnt Rock

Met de rotsschilderingen lieten de bushmen zien welke dieren er in de omgeving waren, o.a. neushoorns, oryx, gazelles, zebra’s, jakhalzen en giraffen. De meeste dieren zijn hier nu niet meer omdat het gebied te droog is geworden. Na de 3 uur durende tour rijden we weer terug naar Khorixas, onderweg zien we een jakhals.

In Khorixas tanken en pinnen we en halen we iets voor de lunch. Daarna rijden we over een goede asfaltweg via Outjo richting Etosha National Park. Vanavond verblijven we in Mondjila Safari Camp, een ‘tented-camp’ op zo’n 30 km buiten het park. We hebben mooi uitzicht vanuit onze accommodatie. Er valt vanavond zowaar een beetje regen, een korte onweersbui. De stroom valt uit in de regio maar gelukkig is er een generator in het camp. Bij het diner krijgen we wild (kudu), groente en salade. In de afgelegen lodges wordt bijna altijd wild als diner geserveerd.

 

 

29 oktober – EtoshaNamibie reisverslag Joanne, Himbavrouw

De wekker gaat vroeg maar ik heb heerlijk geslapen in mijn safaritent. Het klapperen van het canvas in de wind is even wennen maar de frisse lucht is erg fijn. Na het ontbijt gaan we op weg naar Etosha. Na even in de rij te hebben gestaan voor de ingang, mogen we erin. Het eerste stuk tot Okaukuejo Rest Camp zien we, behalve een enkele springbok, giraffe, hyena en Namibie reisverslag Joanne, Onguma The Fortjakhals, weinig dieren.

Namibie reisverslag Joanne, giraffe bij Waterberg

Op het stuk naar Halali Resort zien we bij de waterhole Rietfontein de meeste dieren, veel springbokken, zebra’s en een paar kudu’s. Bij Halali lunchen we en er wordt getankt. Namibie reisverslag Joanne, Etosha olifantenVervolgens, op het stuk naar Namutoni Rest Camp, zien we het meeste wild. Een kudde van zo’n acht olifanten, veel zebra’s, impala’s, giraffes, gnoes en natuurlijk weer springbokken.

We slapen net buiten het park in Onguma The Fort, een luxe accommodatie in Marokkaanse bouwstijl. Net een sprookje! Vanuit m’n prachtige bush-suite zie ik veel springbokjes en een giraffe langslopen op de vlakte voor de lodge. De zonsondergang is ook erg mooi. Hierna genieten we van een 4-gangen diner in het restaurant met uitzicht op de waterhole, allemaal piekfijn verzorgd.  

                                     

  

30 oktober – Waterberg

Een heerlijk ontbijt met uitzicht op de waterhole, je krijgt zelfs verse croissants! Hierna rijden we met de manager door Onguma Game Reserve om de verschillende accommodaties te bekijken. Onderweg komen we kudu’s, giraffes, impala’s en springbokken tegen. En bij alle accommodaties zijn waterholes met prachtige uitzichten.

Hierna gaan we door richting Waterberg, gelukkig allemaal asfaltweg, behalve het laatste stukje het park in. De Waterberg zie je al lang van te voren opdoemen, indrukwekkend met het rotsenplateau. Bij Waterberg Resort-Bernabe de la Bat aangekomen zie en hoor je rond je bungalow veel vogels. Er komt een ‘dikdik’ (hertje) langsgelopen terwijl ik op het bankje voor de deur zit.

Aan het begin van de avond regent het even, hoognodig voor een beetje verkoeling. Bij het restaurant buiten op de veranda eten we bij een verkwikkend briesje. Daarna gaan we vroeg naar bed want voor morgenochtend staat de gamedrive naar het Waterberg plateau op het programma.

 

 

31 oktober – Waterberg

Om 6 uur vertrekken we in een safaritruck. We zien de zon opkomen, wat een mooie gloed geeft op de Waterberg.

Onderweg naar de ingang van het park zien we een hele groep giraffen. Eentje gaat in galop, een mooi gezicht. Onderweg naar boven heb je prachtig uitzicht over de vlaktes en de bergrand. Op het plateau komen we vooral giraffen en verschillende soorten antilopen tegen, waaronder sabelantilopen. Je stopt bij waterholes waar je door een gang naar een uitzichtpunt loopt, dit om de dieren zo min mogelijk te storen. Bij de eerste waterhole zien we een groep kudu’s en later komen ook een sabelantiloop en drie buffels drinken. Mooi om te zien! We krijgen hier een ontbijtpack en koffie of thee. Onderweg naar de tweede waterhole spotten we in de verte een witte neushoorn met kalf. Bij de tweede waterhole waren geen dieren aanwezig. Het is ondertussen al flink opgewarmd en dan zoeken de dieren beschutting tegen de zon.

NAMIBIE

Namibie reisverslag Joanne, drinkende giraffes

 

Windhoek

Na de 4 uur durende gamedrive gaan we richting Windhoek Airport, ca. 4 uur rijden over geasfalteerde wegen. Hier leveren we de auto in en check ik in voor de vlucht naar Johannesburg. Ik overnacht opnieuw in de Airport Game Lodge.

 

 

 

1 november – SowetoNamibie reisverslag Joanne, soweto

Vanochtend word ik om 9 uur opgehaald voor de Soweto fietstour, gecombineerd met een bezoek aan het Apartheid Museum. Samen met de gids ben ik twee uur aan het fietsen. De eerste stop is bij een lokale shop waar ik de plaatselijke specialiteit mag proeven, een soort hartige oliebol. Vervolgens gaan we langs een kinderdagverblijf, wat de kinderen prachtig vinden. Hierna bezoeken we het Hector Pieterson monument. Hector Pieterson was de jongste student die gedood is tijdens de jeugdopstand in 1976. Ze protesteerden destijds tegen het verplicht stellen van Afrikaans als taal voor het geven van onderwijs, de studenten begrepen de leraren niet. Ook bezoeken we de plekken waar op studenten werd geschoten. Na de fietstocht lunchen we in een lokaal restaurant, een eetzaal verbonden aan een huis. In de middag bezoeken we het Apartheid Museum. Erg blij word ik er niet van. Het is deprimerend om te zien hoe de zwarte/gekleurde bevolking behandeld werd en hoeveel ellende dit jarenlang heeft opgeleverd. Gelukkig gaat het nu beter. Tegen middernacht vlieg ik weer naar huis met KLM. Het vliegtuig vertrekt netjes op tijd!

 

2 november – thuis

Tijdens de nachtvlucht kan ik aardig slapen, dat is fijn. Bij aankomst in Amsterdam is het 8 graden en het regent, het is weer even wennen. Ik ben blij dat ik Namibië nu met eigen ogen gezien en ervaren heb. Als Nederlander stond ik versteld van de weidse, lege en droge vlaktes. Vooral de mooie landschappen van Sossusvlei en Waterberg, en het spotten van wildlife blijven mij voorlopig nog bij! Nu alle foto’s uitzoeken, daar heb ik er voldoende van gemaakt deze trip 🙂

Namibie reisverslag Joanne, rode weg

Daarom OutSight !

  • Persoonlijk & op maat
  • Reizen zoals jij wilt, al 20 jaar!
  • Jouw eigen reis, nét even anders
  • Geen verplichte excursies
  • Enthousiast & ervaren!

Contact
close slider